Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in evropski poslanec dr. Igor Šoltes vas vljudno vabita na

POSVET:

IZZIVI IN PRILOŽNOSTI EVROPSKEGA AKTA O DOSTOPNOSTI V SLOVENIJI
– KAKO V PRAKSI ZAGOTOVITI DOSTOPNOST VSEM?

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in evropski poslanec dr. Igor Šoltes in prirejata posvet, ki bo naslovil izzive in priložnosti Evropskega akta o dostopnosti, še zlasti z vidika implementacije v Sloveniji (Dr. Igor Šoltes je v zadevi senčni poročevalec v Evropskem parlamentu). Na posvetu bomo spregovorili o tem, kaj Evropski akt o dostopnosti sploh prinaša v praksi, kakšna so stališča invalidskih organizacij ter kateri izzivi in priložnosti nas čakajo pri implementaciji direktive v Sloveniji.

Gre za enega ključnih zakonodajnih dokumentov s področja pravic invalidov na ravni Evropske unije, katerega namen je omogočiti boljšo dostopnost izdelkov in storitev. Evropski akt o dostopnosti je trenutno v zadnji fazi sprejemanja na ravni Evropske unije. Evropski parlament ga bo v zadnjem branju sprejel predvidoma marca na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Direktiva določa, da morajo številni izdelki in storitve postati dostopnejši, od bankomatov, računalnikov, telefonov, e-knjig, do prometne infrastrukture, spletišč. Zakonodajni akt neposredno zadeva več kot 170.00 invalidov v Sloveniji in 80 milijonov invalidov po Evropi, zaradi staranja prebivalstva in izzivov, ki jih to prinaša, pa bi se naj ta številka do leta 2020 v Evropi povečala že na 120 milijonov.

Posvet bo potekal v ponedeljek 4. marca ob 10. uri v Hiši Evropske unije (1. nadstropje) na Dunajski cesti 20 v Ljubljani (ob Gospodarskem razstavišču).

Udeležba na posvetu je brezplačna, vendar prosimo, da vašo udeležbo potrdite na naslednji povezavi: http://bit.ly/dostopnost.

Tolmačenje v slovenski znakovni jezik bo urejeno.

 

Vabilo:

IZZIVI IN PRILOŽNOSTI EVROPSKEGA AKTA O DOSTOPNOSTI V SLOVENIJI , 4. 3.