Časopis Delo je brez posebnega pompa pri svojih člankih na spletni izdaji uvedel novo funkcionalnost, ki je velik korak naprej pri zagotavljanju digitalne dostopnosti informacij.  Članki namreč po novem ponujajo opcijo poslušanja, kar pomeni, da se tekst s pomočjo strojnega učenja pretvarja v govor.  Funkcionalnost je na voljo na levi strani članka, pod imenom avtorja (slika 1), napisana je beseda ‘Poslušajte’ in nato ikona za predvajanje. Možnost poslušanja velja tudi za članke, ki so dostopni brez naročnine na digitalno izdajo Dela.

Zajem zaslona z opcijo pretvorbe teksta v govor

Pretvorba je v smislu primerljivosti z naravno govorjeno besedo odlična in se glede kakovosti ne zdi daleč od znanih rešitev v drugih jezikih, morda je celo boljša kot je npr. pretvorba teksta v govor v angleščini za audio knjige na youtubu. Gre za zadnjo iteracijo programa eBralec, ki ga že dlje časa na svojih bralnikih uporabljajo slepi in slabovidni z odlično integracijo v Delovo spletišče.

Pri eBralcu gre sicer za plačljivo licenco, na voljo pa je za brezplačni preizkus: eBralec

zajem zaslona s spletišča preizkusne različice eBralca

Vsekakor pohvalen napredek na področju dostopnosti, ki vzbuja utemeljena pričakovanja, da v slovenščini kmalu dobimo tudi prepoznavo govora s stopnjo zanesljivosti in natančnosti, ki bo funkcionalno oviranim omogočila polno nadomestitev tipkovnice in miške z govorom.